Let goed op als je een Russisch of Wit-Russisch dier aanschaft


Ook als je voor 16 september een hond, kat of fret wil laten overkomen uit Rusland of Wit-Rusland, moet je heel goed weten met wie je zaken doet. Er worden bijvoorbeeld regelmatig pups uit Rusland gehaald. Vaak zijn dat de rassen die nu erg populair zijn, zoals dwergkeeshondjes (door puppyhandelaars vaak ‘pomerianen’ genoemd). Ook worden er wel voormalige zwerfhonden hierheen gehaald.

Nu blijkt dat de controle van de regels in die landen slecht is, is het gevaar dus aanwezig dat de papieren en vaccinaties niet kloppen. Vraag je dus af of je dat risico wilt nemen. Bedenk dat als een dier besmet zou zijn met hondsdolheid, het dier wordt ingeslapen en dat dit ook ernstige gevolgen kan hebben voor mensen en dieren waarmee hij in aanraking is gekomen. Probeer daarom goed na te gaan of de verkoper wel een betrouwbare partij is

WIJZIGINGEN IN DE GEZONDHEIDSEISEN VOOR DE INVOER VAN HONDEN, KATTEN EN FRETTEN UIT RUSLAND EN WIT-RUSLAND


Sinds 16 september 2024 is, in overeenstemming met Uitvoeringsverordeningen (EU) 2024/1130 en 2024/1170, een test op rabiësantilichamen verplicht voor honden, katten en fretten voor binnenkomst in de Europese Unie vanuit Rusland en Wit-Rusland. Dit geldt zowel voor commerciële als niet-commerciële invoer.

Ter herinnering, een test op rabiësantilichamen :

  • moet worden uitgevoerd op een bloedmonster dat ten minste 30 dagen na vaccinatie door een gemachtigde dierenarts is genomen en door hem is geregistreerd in de daarvoor bestemde rubriek van het identificatiedocument.
  • Het resultaat van de titratie wordt als positief beschouwd als het groter is dan of gelijk is aan 0,5 IE/ml. Een positief resultaat blijft geldig zolang het vaccinatieschema wordt gevolgd, in overeenstemming met de instructies van de fabrikant.
  • De test moet worden uitgevoerd in een laboratorium dat is erkend door de Europese Unie: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm. Controleer altijd de geldigheidsdatum van de accreditatie van het laboratorium. Als de accreditatie van een laboratorium is verlopen op het moment dat de test wordt uitgevoerd, is het titratieresultaat ongeldig.
  • Titratie is verplicht, zelfs bij een kort verblijf in het derde land voordat men opnieuw de EU binnenkomt.
    • Als de titratie in het derde land wordt uitgevoerd, kan binnenkomst in de EU pas minimaal 3 maanden na het nemen van het bloedmonster plaatsvinden.  
    • Als de titratie naar behoren wordt uitgevoerd voordat de EU wordt verlaten en deel VI van het paspoort wordt ingevuld door een gemachtigde dierenarts, is de test onmiddellijk geldig en is er geen wachttijd voor verkeer (heen en terug).


Als de hond, kat of fret afkomstig is uit een derde land, kan deze dus pas op zijn vroegst in de EU worden binnengebracht als hij 7 maanden oud is (wachttijd van 12 weken voor de vaccinatie tegen rabiës, 30 dagen om het bloedmonster te nemen, 3 maanden om het vervoer uit te voeren) en als de hond, kat of fret uit de EU komt maar de titratie vóór zijn vertrek niet heeft uitgevoerd, kan hij pas 3 maanden nadat het monster is genomen naar de EU terugkeren (mits aan de hierboven beschreven vereisten wordt voldaan).


Alle informatie over de geldende eisen zijn te vinden op onze website:
https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/gezelschapsdieren/honden-katten-en-fretten/reizen-met-gezelschapsdieren